Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Κ. Αγοραστός «Η Θεσσαλία δεν είναι μπανανία – Εμμένουμε στην απόφαση του 2013»(photos)



«Η Θεσσαλία δεν είναι μπανανία. Δεν μπορεί άλλο να αποφασίζει το Π.Σ. και τα Υπουργεία να βγάζουν άλλες αποφάσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο κι έγινε συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ.

Να σημειωθεί ότι έξω από το ΤΕΕ είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι φορέων και αριστερών συλλογικοτήτων, φωνάζοντας συνθήματα.




Σε δηλώσεις του, αλλά και στην τοποθέτησή του, ο κ. Αγοραστός, είπε μεταξύ άλλων «το θέμα της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων είναι πολύπλοκο. Είχαμε λάβει το 2013 απόφαση γνωμοδοτική και η οποία δεν επέτρεπε την χρήση RDF. Εμμένουμε σε αυτή την απόφασή μας και είχαμε βάλει και σειρά από δεσμευτικές ενέργειες. Αν δεν υπάρξει απόδειξη για κοινωνικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα υγείας με τα εναλλακτικά καύσιμα, τότε λέμε να μην κάψει RDF η ΑΓΕΤ. Προασπιζόμαστε  τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι, εάν ήθελε η Πολιτεία να έχει πραγματικά γνώμες και να σέβεται τις τοπικές κοινωνίες, έπρεπε εδώ και καιρό να πάει στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Οι αποφάσεις μας να μην είναι γνωμοδοτικές, αλλά να έχουν ρόλο και λόγο. Είμαστε ξεκάθαροι. Η Θεσσαλία δεν είναι μπανανία. Δεν μπορεί άλλο να αποφασίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Υπουργεία να βγάζουν άλλες αποφάσεις. Δεν μπορεί να μην εισακούονται οι προϋποθέσεις της λειτουργίας των εργοστασίων. Δε θέλουμε να κλείσουμε εργοστάσια ούτε σπίτια».

Ο Περιφερειάρχης, ζήτησε και τόνισε την ανάγκη το Υπουργείο να δώσει σαφείς απαντήσεις και πρότεινε να παραμείνει το σώμα στην αρχική του απόφαση. Μάλιστα, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι, θα έπρεπε στη σημερινή συνεδρίαση να είναι εδώ κι αυτοί που λειτουργούν το εργοστάσιο. «Δεν είναι εδώ, γιατί δε μας έχουν ανάγκη» σχολίασε και συνέχισε «Αυτή δεν είναι λογική σεβασμού. Εύλογα ανησυχεί η κάθε οικογένεια, γιατί ανησυχεί για την υγεία της. Χρειάζονται απαντήσεις κι έως ότου έρθουν, εμμένουμε στην απόφασή μας».


Η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στους ελέγχους και στην εισήγησή της πρότεινε ότι πρέπει να γίνει εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης από Ερευνητικό ίδρυμα, ενεργοποίηση από το Υπουργείο του ελεγκτικού μηχανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν, εκτός των πανεπιστημιακών/ερευνητών και εκπροσώπων της Περιφέρειας, και  εκπρόσωποι και άλλων συναρμόδιων φορέων. Η σύσταση του ανεξάρτητου αυτού ελεγκτικού μηχανισμού προβλέπεται από την εθελοντική συμφωνία συνεργασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης από την τσιμεντοβιομηχανία, μεταξύ του υπουργείου και της ένωσης τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, και έχει ως κύριο έργο, την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και προδιαγραφές, την Ελληνική Νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους των εργοστασίων τσιμέντου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ακολουθούμενη διαδικασία εφαρμόζεται σωστά και με αυστηρότητα.
Επίσης, πρότεινε να ασκηθεί πίεση  στο Υπουργείο για τη θέσπιση αυστηρών διαδικασιών για την έγκριση και τον έλεγχο των εναλλακτικών καυσίμων, ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη και ασφαλής χρήση τους καθώς και την επαναλειτουργία του συστήματος on-line καταγραφής των σημαντικότερων αερίων εκπομπών, με πλήρη διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο, με πρόσβαση σε αυτήν της τοπικής κοινωνίας .
Τέλος τόνισε ότι, πριν από οποιαδήποτε τελική απόφαση για καύση RDF  σε  βιομηχανικές  εγκαταστάσεις  και  ιδιαίτερα σε  τσιμεντοβιομηχανίες,  πρέπει να προηγηθεί δημόσιος διάλογος και να παρουσιαστούν αξιόπιστες μετρήσεις και στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις από τη χρήση του RDF ως εναλλακτικού καυσίμου του και πρέπει να αποδειχτεί ότι το υπάρχον «εξωτερικό» περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος στην  ευρύτερη περιοχή   είναι -σχετικά με άλλες επιλογές- χαμηλό, διατίθενται  και  χρησιμοποιούνται κατάλληλα συστήματα αντιρρύπανσης, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιβλαβείς αέριες εκπομπές  (και ιδιαίτερα ο υδράργυρος και οι διοξίνες) όταν χρησιμοποιείται ως καύσιμο το RDF και οι επιπτώσεις από την επιβάρυνση του τελικού  προϊόντος  και  εν  προκειμένω του  τσιμέντου με βαρέα μέταλλα και χλώριο είναι πραγματικά αμελητέες.

Η περιφερειακή σύμβουλος της «Θεσσαλών Συμπολιτεία» Τζούλια Τσαλίκη, κάλεσε την Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της για τους ελέγχους στο εργοστάσιο κι όπως είπε «Θα πρέπει να ενισχυθεί η καύση των βιοκαυσίμων και οι έλεγχοι σε όλα τα εναλλακτικά καύσιμα που μπορεί να καίει το εργοστάσιο να είναι αυστηροί και κυριως να είναι αυστηροί οι έλεγχοι στους ρύπους, γιατί μας ενδιαφέρει τι ατμόσφαιρα αναπνέει ο Βολιώτης και τα παιδιά μας».
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Βαγ. Μπούτας, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για σόου κι όπως τόνισε «Είναι ένα μονοπώλιο και δε θα μπορούσε η κυβέρνηση να μην υπηρετήσει τα μονοπώλια, καθώς αυτή είναι η πολιτική της. Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε αν το Περιφερειακό Συμβούλιο θα ενταχθεί στο λαϊκό κίνημα και τον λαό της Μαγνησίας και θα σταματήσει αυτό το υλικό που είναι καρκινογόνο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, πρέπει να μπει μπροστά με το λαϊκό κίνημα. Λέμε να σταματήσει η καύση αυτών των υλικών και να ληφθούν μέτρα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κ. Στεργίου, ανέφερε μεταξύ άλλων «Είμαστε εδώ, σωματεία και φορείς της πόλης, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, στην καύση RDF. Αυτή η αδειοδότηση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών καθώς είναι καρκινογόνα».
Από την πλευρά του το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κ. Βολιώτης, σε δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη, το περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση και πιο διευρυμένη όχι μόνο για το RDF και πρότεινε να γίνει αναστολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, να ανοίξει διάλογος κι όπως είπε «να δούμε τι μπορεί να κάψει η ΑΓΕΤ και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Τον λόγο θα πρέπει να τον έχει η τοπική κοινωνία κι όχι κάποιοι κεντρικοί σχεδιασμοί που αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία πολιτών».
Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίζεται για το θέμα αυτό καθώς δηλώσει να τοποθετηθούν 18 εκπρόσωποι φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου