Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Θ. Θεοδώρου «Θα συνεχίσουμε τη μάχη για την ΕΡΓΗΛ κι όταν βγούμε νικητές θα βγουν όλα στη φόρα»

Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου θα συνεχίσει τον αγώνα και τη μάχη για την ΕΡΓΗΛ, τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ενώ ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θαν. Θεοδώρου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του σώματος για το θέμα αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα βγει νικητής από αυτή τη μάχη και μάλιστα διεμήνυσε ότι τότε θα βγουν όλα στη φόρα, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τους χειρισμούς της στο θέμα αυτό.

Ο κ. Θεοδώρου δήλωσε ότι «Δεν επιλέγουμε την τακτική που ακολούθησε άλλη παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που προσέφυγε σε ανακοινώσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμη και κατινίστικες» και διένειμε Non paper μαζί με φάκελο στις μειοψηφίες.

Μάλιστα συνέχισε τονίζοντας ότι «Σεβόμαστε τη διαδικασία. Βρήκαν ευκαιρία για έναν σκάνδαλο που οι ίδιοι δημιούργησαν με τον γνωστό τρόπο να προσπαθήσουν να μετακυλήσουν τις ευθύνες σε ανθρώπους όπως εμείς. Υπάρχουν οι άνθρωποι που δημιούργησαν το σκάνδαλο, υπάρχουν οι άνθρωποι που παρέλαβαν το σκάνδαλο κι είχαν το χρόνο να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και δεν προχώρησαν σε αυτές και υπάρχουν κι αυτοί – εμείς, που από τις ενέργειες που σας αναφέρω θα δείτε τι κάναμε. Η δυσάρεστη δικαστική εξέλιξη, αποτελεί μια μάχη απέναντι σ έναν δικαστικό πόλεμο» ενώ απευθυνόμενος προς την «Επιλογή Ευθύνης» ανέφερε «όταν έχεις δικαστική διαμάχη δεν δημοσιοποιείς τα «όπλα» σου για να κερδίσεις εντυπώσεις εκτός αν έχουν άλλους σκοπούς».
Ο κ. Θεοδώρου συνέχισε επισημαίνοντας ότι η τωρινή Δημοτική Αρχή, ανέθεσε στο ΤΕΕ πραγματογνωμοσύνη που είναι πολύ σημαντική, κι αυτή η ανάθεση πραγματογνωμοσύνης κόστισε στους δημότες λίγο πάνω από 28.000ευρώ. «Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διορθώσουμε ότι εγκληματικές ενέργειες έγιναν από τις προηγούμενες Διοικήσεις του Δήμου. Κατέθεσε η προηγούμενη Δ.Α. αγωγή ένα μήνα πριν φύγει από την εξουσία.
Προβήκαμε στο πειθαρχικό όργανο κι έχουμε καταθέσει αγωγή και ζητούμε οριστικά από τον ανάδοχο να επιστρέψει τα ρήματα που έλαβε αχρεωστήτως για έργο που δεν έκανε» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ιστορικό παραλείψεων
Για να έχουν όλοι μια σωστή ενημέρωση ας πάμε σε ιστορικό παραλείψεων για να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται.
Στις 2 Νοεμβρίου 2007 ο ανάδοχος είπε υποβάλλει την τελική επιμέτρηση του έργου, η ΔΕΥΑΜΒ όφειλε να είχε προβάλλει όλες τις αντιρρήσεις της τελικη΄ς επιμέτρησης. Όλη η διαδικασία που έχει κρατήσει από το 2007 ως το 2009, οδήγησε στη γνωστή απόφαση του Εφετείου Λάρισας σύμφωνα με την οποία χρεώνουν τους δημότες με 5,5εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και φόρων. Φεβρουάριος 2009 όπου μπορούσε να γίνει οριστική παραλαβή του έργου. Τον Δεκέμβριο 2008 είχε ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος χρόνος και η ΔΕΥΑΜβ είχε δύο μήνες για ν α προχωρήσει στην παραλαβή του έργου και να επισημάνει τις αστοχίες του έργου. Ούτε τότε η ΔΕΥΑΜΒ έκανε κάτι. Από τον Μάρτιο του 2009 είχε λάβει τη νόμιμη δυνατότητα να αποδεχτεί ή να απορρίψει τις εργασίες του έργου αλλά έδειξε αδράνεια. Τον Απρίλιο του 2009 δεν ακολουθήθηκε καμία ενέργεια και χάθηκε η ευκαιρία που είχε η ΔΕΥΑΜΒ για να προβάλλει τις όποιες αντιρρήσεις. Άρα δεν συγχωρούνται ούτε οι υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες ούτε η τότε Δ.Α.
Γιατί καταθέσατε την αγωγή ένα μήνα πριν φύγατε? Γιατί δεν προχωρήσατε σε έλεγχο υπηρεσιακών παραγόντων? Γιατί δε ζητήσατε την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ?
‘Έχετε το θράσος και μιλάτε και για συμβιβασμό, γιατί έτσι απλόχερα προτιμήσατε καταβολή στην ΕΡΓΗΛ έναντι της αξίωσης ενός και πλέον εκ. ευρώ? Μήπως τελικά αυτός είναι ο συμβιβασμός. Όταν όμως τελειώσει αυτή η σοβαρή υπόθεση και σε αυτή τη μάχη θα συνεχίσουμε και θα βγούμε νικητές τότε θα βγουν όλα στη φόρα. Ότι έγγραφα και στοιχεία έχουμε στην κατοχή μας θα δοθούν και τότε δε ξέρω αν θα βρεθεί τρύπα στη Μαγνησία για να μπείτε μέσα. Σας ταιριάζει η παροιμία «Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».

Μειοψηφίες
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς, χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό και η σοβαρότητα έγκειται όπως είπε στο ότι «μέχρι σήμερα δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ. Όταν έχει στην πλάτη της η ΔΕΥΑΜΒ μια τέτοια δικαστική εξέλιξη είναι με την πλάτη στον τοίχο και πρέπει να βρει ο Δήμος τρόπους άμυνας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει δικαστικά η ΔΕΥΑΜΒ. Το επόμενο βήμα της ΕΡΓΗΛ θα είναι η κοινοποίηση στην ΔΕΥΑΜΒ αντιγράφου με επιταγή πληρωμής και στη συνέχει θα θελήσει να κατασχέσει οποιαδήποτε περιουσία της ΔΕΥΑΜΒ. Θεωρώ ότι δικαστικά ο μόνος τρόπος άμυνας είναι η άσκηση ανακοπής κατά της εκτέλεσης της απόφασης, η οποία θα έχει ως βάσει την τελευταία αγωγή». Μικροένταση σημειώθηκε όταν κάποια στιγμή, ο κ. Πατσιαντάς ανέφερε ότι η πραγματογνωμοσύνη ήταν ιδέα της προηγούμενης Δ.Α. και σχολίασε πάνω στην τοποθέτηση του ο κ. Μπέος.
Κλείνοντας ο κ. Πατσιαντάς, είπε «Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο με την λογική της συμπόρευσης όλων τα παρατάξεων σε κοινό μέτωπο. Να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα ώστε όταν κοινοποιηθεί το έγγραφο να έχουμε έτοιμη την ανακοπή να μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή το αρμόδιο δικηγορικό γραφείο». Μάλιστα λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του,  η πλειοψηφία των συμβούλων της πλειοψηφίας αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ κριτική στα όσα ανέφερε ο κ. Πατσιαντάς άσκησε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γ. Μουλάς.
Ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στ. Παπαευσταθίου, δήλωσε ότι δεν είχε καμία πληροφόρηση από την προηγούμενη Δ.Α. και την απόφαση για τη πραγματογνωμοσύνη της ΔΕΥΑΜΒ ήταν της τωρινής Δ.Α.

Η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσσα Οικονόμου, κατηγόρησε τη Δ.Α. ότι μέσα από γενικότητες και συκοφαντίες προσπαθεί να κρύψει τη δική της ανικανότητα. «Θέλετε να υπάρχει αραγές μέτωπο? Διερωτήθηκε και συνέχισε «εμείς με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της Επιχείρησης επιλέξαμε συγκεκριμένες ενέργειες». Η κ. Οικονόμου κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή ότι συμπεριφέρθηκε με αδιαφάνεια. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που προχώρησε η προηγούμενη Διοίκηση και στα «όπλα» τα οποία όπως δήλωσε έδωσε στην τωρινή διοίκηση αλλά και στην πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ, που αποτέλεσε «μήλον της έριδος» μεταξύ της προηγούμενης και σημερινής Διοίκησης.
Στο σημείο εκείνο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Α. Σαββάκης κατηγόρησε την κ. Οικονόμου ότι η προηγούμενη Διοίκηση, έλαβε τις αποφάσεις που έλαβε για να καλύψει δικές της ατέλειες και παραλείψεις. Κλείνοντας η κ. Οικονόμου ανέφερε ότι  «Αφήσατε να σας φύγουν «όπλα». Δείξατε πως πελαγοδρομείτε. Αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι αραγές μέτωπο. Η μόνο γραμμή που έχει η ΔΕΥΑΜΒ είναι να μπορέσει η αγωγή που έχει της διεκδικήσεις της Επιχείρησης, να μπορέσει να συζητηθεί πάνω στο πραγματικό έργο που έγινε» και πρότεινε στην Δημοτική Αρχή να καλέσει τις αντιπολιτεύσεις για ενημέρωση.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος αρχικά πρότεινε το θέμα να συζητηθεί σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς οι μειοψηφίες δεν είναι απόλυτα ενημερωμένες, ωστόσο, στην τοποθέτησή του στη συνέχεια, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα αυτό, επισημαίνοντας ότι όλη η νομολογία του αστικού κράτους, είναι υπέρ των εργολάβων. Όπως είπε «Οι μόνοι που θα χάσουν είναι οι εργαζόμενοι και οι δημότες του Δήμου Βόλου που θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα από το σκάνδαλο αυτό» και πρότεινε να ξανασυζητηθεί το θέμα.
Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης απευθυνόμενος προς τον κ. Νάνο είπε ότι ποτέ δεν ζήτησε ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Ένταση κι αποχώρηση
Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα, ο Κ. Γαργάλας ζήτησε το λόγο για το θέμα αυτό, ωστόσο δεν του δόθηκε από το Προεδρείο με αποτέλεσμα οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση. Μάλιστα ένταση σημειώθηκε όταν αποχωρώντας από την αίθουσα ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ι. Αποστολάκης, ο κ. Μουλάς του είπε «Σιγά τις πόρτες, εδώ δεν είναι σπίτι σου. Στον πατέρα σου και στη μάνα σου αυτά» με τον κ. Αποστολάκη να του απαντά «Ντροπή σου, ντροπή σου».

Στην εισήγησή τους οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι "Αυτό που πρέπει πρώτα πρώτα όλοι αν έχουμε στο νου μας είναι πως πρόκειται για μια υπόθεση όλης της πόλης. Και δεν ενδείκνυται για μικροπολιτική Και πως αλλιώς όταν μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία και την αντίστοιχη παροχή υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ προς τους δημότες.  Αφορά την πόλη διαχρονικά τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως αφού η υπόθεση ξεκινά αρκετά προ Καλλικράτη. Να είμαστε δίκαιοι. Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσατε εσείς. Πάτε όμως να το κάψετε οριστικά από νομικής πλευράς , με τους χειρισμούς σας που είναι πολύ ελλιπείς όπως και πολλών προηγουμένων ( εκπρόθεσμες προσφυγές σε Άρειο Πάγο κλπ)". Στην εισήγηση προτείνεται διαμέσου της ΚΕΔΕ να ασκηθεί πίεση, για μια νομοθετική παρέμβαση η οποία θα λειτουργούσε υπέρ της Τ.Α., ενώ όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων "Υπάρχουν ένα σωρό ερωτήματα για τις επιλογές των νομικών συμβούλων της ΔΕΥΑΜΒ. Σχετικά με τον κ.Ξηρό πχ. Πως του εμπιστευτήκατε τόσο σημαντικές υποθέσεις επιπέδου Α.Πάγου όταν όχι μόνο δεν είναι παρ' Αρείω Πάγο αλλά ούτε καν παρ εφέταις. Ερώτημα υπάρχει και στο αν γνωρίζει η ΔΕΥΑΜΒ πόσες είναι οι υποθέσεις τις οποίες η εταιρεία έχασε επειδή το νομικό τμήμα δεν παρέστη στο δικαστήριο".

Ο Γ. Μουλάς, για το θέμα αυτό, κατηγόρησε την προηγουμένη Δ.Α. λέγοντας ότι χρέωσε τους Βολιώτες με το συγκεκριμένο σκάνδαλο με 10 εκ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Α. Σαββάκης, ανέφερε ότι η τωρινή διοίκηση παρέλαβε μια χαμένη υπόθεση και την ανέδειξε, ενώ διερωτήθηκε «Η απόφαση του Εφετείου είναι το 2011 μέχρι το 2014 τι έγινε και γιατί κατατέθηκαν εκπρόθεσμα αντιρρήσεις?».

Κόντρα Πατσιαντάς – Μπέος 
Στη δευτερολογία του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, έκανε λόγο για αναίτια επίθεση όταν αναφέρθηκε στην πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ και στις συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ της τωρινής και της προηγούμενης Διοίκησης για το θέμα αυτό.
Επί προσωπικού ζήτησε το λόγο ο Αχ. Μπέος ο οποίος όπως είπε «Μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014, δεν υπάρχει κανένας Σκοτινιώτης. Δεν ντρέπεται ο Πατσιαντάς να ισχυρίζεται ότι ο πρώην Δήμαρχος έστελνε mail στην τωρινή Δημοτική Αρχή να μας υποδείξει πως θα διοικήσουμε? Η απόφαση αυτή για την επιμέτρηση του ΤΕΕ ήταν απόφαση της σημερινής Διοίκησης για να διεκδικήσει το δίκιο της και να έχει όπλο στην φαρέτρα της απέναντι στην ΕΡΓΗΛ και στον Άρειο Πάγο».

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ. Ο πρόεδρος  του Συλλόγου Εργαζομένων Βάϊος Ζεμπέογλου δήλωσε: "Η   παρουσία εκπροσώπων εργαζόμενων της ΔΕΥΑΜΒ  είναι η ελάχιστη έκφραση της έντονης ανησυχίας τους απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά όλη την πόλη".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου