Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Ο Βόλος τίμησε την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας(+photos - video)

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα εκδηλώσεις στο Βόλο, με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στο Βόλο γύρω στις 10. 30 το πρωί, όπου τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Πλ. Ρήγα Φεραίου, και ο Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα.

Πραγματοποιήθηκε άναμμα κεριών στην Μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος κι ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες.




Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε σε δύο ιστορικές μελέτες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «Ο ωχαδελφισμός που επικράτησε εκείνη την περίοδο άφησε το κτήνος του ναζισμού να εγκληματήσει. Στο Άουσβιτς η ιστορία έφτασε στα όριά της. Αισθάνθηκα δέος όταν υπέγραψα το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη που είναι κάτι το οποίο θα εμπνέει την ανθρωπότητα, ώστε να μην επαναληφθεί νέο Ολοκαύτωμα και νέες γενοκτονίες.  Η Ευρώπη δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από τον Ναζισμό. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πώς γεννήθηκε ο ναζισμός στην Γερμανία και δεν πρέπει να αφήσουμε να δημιουργηθούν ξανά τέτοια φαινόμενα». Τα φαινόμενα του ναζισμού έχουν σχέση με την οικονομική πολιτική. Τα υπολείμματα του ναζισμού και του φασισμού υπάρχουν ακόμη, γιατί εκμεταλλεύονται τις τεράστιες ανισότητες που δημιουργούνται από την περιθωριοποίηση της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας. πρέπει αν δημιουργήσουμε μια οικονομική πολιτική που φυσικά δεν θα βασίζεται στην σπατάλη, αλλά θα στηρίζει το κοινωνικό κράτος δικαίου».

Στην κεντρική του ομιλία, ο πολιτικός ακτιβιστής, αντιναζιστής Ράινερ Ες, εγγονός το διαβόητου διοικητή του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, επεσήμανε μεταξύ άλλων «…Εγώ είμαι και θα παραμείνω για πάντα «ο εγγονός ενός μαζικού δολοφόνου». Ο εγγονός του Διοικητή του Άουσβιτς και επομένως αναπόσπαστο κομμάτι της πιο σκοτεινής Γερμανικής ιστορίας, με την οποία οφείλουμε να ασχοληθούμε με συνέπεια να εμποδίσουν την επανάληψή της».

Αναφέρθηκε στην οικογένειά του στους στενούς δεσμούς που έχει με την Ελλάδα και είπε ότι «αυτός ο ιός και η παράνοια της ανώτερης φυλής, συνεχίζει να ζει σε τέτοιες οικογένειες και κυρίως να διδάσκεται. Σε αυτό το σημείο τόσο η κοινωνία, όσο και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, έχουν απλώς αποτύχει πλήρως. Το να κουκουλώνεις και να αγνοείς δε βοηθά στην αντιμετώπιση και επεξεργασία της ιστορίας. Αντιθέτως αποτελεί το χώμα που τρέφει την πιθανότητα της επανάληψής της.
Η ενασχόληση με το ολοκαύτωμα και της συνέπειά του είναι για μένα και κατά την άποψή μου απολύτως σοβαρή και απαραίτητη….Βιώνω την απόρριψη εν μέρει, όχι μόνο από τους πολέμους των Ναζί, που αμφισβητούν εμένα και τα κίνητρά μου, αλλά και από τους ακροδεξιούς, τους νέους Ναζί, που δεν μπορούν να δεχτούν ότι εγώ ο εγγονός αυτού του παππού, άλλαξα στρατόπεδο και γι’ αυτό το λόγο, προσπαθούν να υπονομεύσουν το έργο μου, συκοφαντώντας με. Και επίσης το γεγονός ότι προέρχομαι από την πλευρά των θυτών, κάνει ακόμη πιο δύσκολο για μένα να αποδείξω την αξιοπιστία μου».

Την προσωπική μαρτυρία της για το πώς έζησε στο στρατόπεδο η υπερήλικη κ. Βάσω Σταματίου - το κορίτσι με τον αριθμό 82224, μετέφερε η κ. Βάσω Σταματίου. Όπως είπε «από τις 6 το πρωί και όλη την ημέρα η σκληρή δουλειά με ξύλο, ήταν ο εφιάλτης κάθε  κρατούμενου. Τον Ιούνιο του 1944 υπήρχε φάλαγγα ανθρώπων στα κρεματόρια. Τις ημέρες εκείνες χάθηκαν 400.000 Εβραίοι της Ουγγαρίας. Ήταν το πιο παράλογο σχέδιο της ανθρωπότητας. Το σχέδιο των Ναζί για εξόντωση των αντιπάλων τους ήταν μελετημένο για χρόνια, καθώς οι φούρνοι είχαν ημερομηνία κατασκευής 1937».




Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ανέφερε μεταξύ άλλων «Αν κάτι μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα αυτό είναι η μνήμη. Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα. Είναι μέρα μήνης και τιμής για τους αφανείς ήρωες. Μπορούμε να συγχωρήσουμε, αλλά όχι να ξεχάσουμε, για να μη ζήσουμε ξανά τέτοια φρίκη».

Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών, ευχαρίστησε τον ΠτΔ για την παρουσία του κι όπως είπε «Με βασανίζουν δύο ερωτήματα. Γιατί στήθηκε αυτή η βιομηχανία θανάτου και γιατί ανέχτηκε το έγκλημα αυτό η ανθρωπότητα. Αν απαντήσουμε, σε αυτά τα δύο ερωτήματα, τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την εξέλιξη της ανθρωπότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου