Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Νίκη Κεραμέως "Το Πανεπιστήμιο από άσυλο ιδεών έχει γίνει άσυλο εγκληματιών"


Το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια, από άσυλο ιδεών έχουν γίνει άσυλο εγκληματιών, ανέφερε μεταξύ άλλων η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, που βρίσκεται σήμερα στο Βόλο και στις 6 το απόγευμα, θα αναπτύξει αναλυτικά το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Παιδεία σε εκδήλωση στο Volos Palace.

Η κ. Κεραμέως είχε συναντήσεις με διάφορους φορείς ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που αφορούν στην Παιδεία.

Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας Δ. Νταόπουλος, επισήμανε ότι η επένδυση στη νέα γενιά είναι απαραίτητη για να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα, ενώ όπως είπε "Για να ανακόψει την δημοσκοπική της  πτώση κινείται ψηφοθηρικά και υποβαθμίζει την εκπαίδευση Ελλήνων".

Η κ. Κεραμέως, τόνισε ότι η ζημιά που έχει επέλθει σε τομείς όπως η υγεία, η δικαιοσύνη, τα εθνικά θέματα και η Παιδεία είναι πολύ βαθιά και δύσκολα αναστρέψιμη και τόνισε ότι η Ν.Δ. έχει σχέδιο κοστολογημένο για όλες τις παρεμβάσεις που θα κάνει.
Αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τις πρυτανικές αρχές, ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα έργα και οι ανάγκες του Πανεπιστημίου με την ίδια να τονίζει ότι  "Με δεδομένο ότι μιλάμε για στήριξη επενδύσεων όταν Ν.Δ. αναλάβει, το Π.Θ. θα έχει αρωγό και συμπαράσταση σε αυτό. "Βοηθήστε να βγάλουμε τις μπάλες από τα πόδια μας" μας είπαν στο Πανεπιστήμιο. Στόχος μας να δώσουμε ελευθερία στα Πανεπιστήμια να αναπτύξουν πρωτοβουλίες. Θα ενισχύσουμε το αυτοδιοίκητο και την αυτονομία τους και να τους δώσουμε το θεσμικό πλαίσιο να μπορούν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές, διεθνείς συνεργασίες κ.α. Ένα από τα δεινά του εκπαιδευτικού συστήματος είναι από τα πιο υπερσυγκεντρωτικά στην Ευρώπη. Χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και αυτονομία να δρουν. Αυτό, στόχος μας είναι να γίνει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης".


Πανεπιστημιακό άσυλο - Αναδιάρθρωση ακαδημαϊκού χάρτη
Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, η κ. Κεραμέως, απάντησε χαρακτηριστικά ότι "σήμερα αν υπάρχει ένας χώρος που δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος ελεύθερα, είναι το πανεπιστήμιο. Από άσυλο ιδεών έχει γίνει άσυλο εγκληματιών κι αυτό είναι λυπηρή εξέλιξη. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να προβλεφθεί αυτεπάγγελτη παρέμβαση των αρχών σε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη στο πανεπιστήμιο. Το άσυλο επανήλθε στην στρεβλή του έννοια. Μιλάμε γι άσυλο εγκληματιών και ανομίας. Απαιτείται παρέμβαση με νομοθετική πράξη, αλλά και πολιτική βούληση στην εφαρμογή.
Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, χαρακτήρισε σημαντικό να ενισχυθούν τα ΑΤΕΙ που έχουν μεγάλη απορρόφηση στην αγορά εργασίας και να ενισχυθεί η τεχνολογική εκπαίδευση. Επίσης, διαφώνησε με τις πρακτικές της νυν κυβέρνησης φέρνοντας το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Δυτική Αττικής, ότι έγινε με τοπικιστικά συμφέροντα χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια. "Αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ουσιαστικής αδιαφορίας από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα αυτό" δήλωσε και συμπλήρωσε "Εμείς σίγουρα δεν θέλουμε να εξοβελιστεί ο τεχνολογικός χαρακτήρας των ιδρυμάτων. Υπάρχει μεγάλο χάσμα σε αυτό που παράγουν τα πανεπιστήμια και αυτό που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας".

Στο θέμα των αναπληρωτών, άσκησε κριτική στον πρώην Υπουργό για τις 20.000 διορισμούς που είχε υποσχεθεί και δεν έγινε κανέναν, τη στιγμή που αυξήθηκαν οι θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Παιδείας και στις περιφερειακές διευθύνσεις, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό των εκπαιδευτικών.

Τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης όταν υπάρχουν κατάλληλες δομές για το θέμα της αξιολόγησης κι όπως είπε "Δεν αξιοποιείται όπως θα πρεπε το δυναμικό, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό είναι εξαιρετικό. Στην παρούσα φάση χρειάζονται κίνητρα. Υπάρχουν τέτοιες μέθοδοι, όμως η κυβέρνηση έχει παγώσει την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα και την κατάργησε στους εκπαιδευτικούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου