Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των μονάδων υγείας σε τουριστικές περιοχές - Ελλείψεις στα Κ.Υ. Σποράδων

Την κατάσταση που επικρατεί σε μονάδες υγείας, νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε τουριστικές περιοχές, μεταξύ αυτών και στις Σποράδες, παρουσιάζει με έρευνα που έκανε η ΠΟΕΔΗΝ.
Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει υγειονομικά ανοχύρωτη την Ελλάδα, στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.


Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων "Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε στη χώρα μας. Στις Υγειονομικές Μονάδες (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς και μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλείς, αν και οι συνθήκες που επικρατούν χειροτερεύουν ημέρα με την ημέρα λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, υπερπολλαπλασιάζεται η κίνηση αφού εξυπηρετούν χιλιάδες τουρίστες επισκέπτες μαζί με τους μόνιμους κατοίκους και τους μετανάστες- πρόσφυγες. Όταν το Χειμώνα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν και να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες, πόσο μάλλον το Καλοκαίρι με τέτοια ζήτηση.

Δυστυχώς η χώρα μας στις νησιώτικες και ορεινές περιοχές είναι υγειονομικά ανοχύρωτη.
Η Κυβέρνηση δεν σέβεται τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των κατοίκων, να παρέχονται στον τόπο τους ασφαλείς Υπηρεσίες Υγείας, ούτε βέβαια των τουριστών που αποτελούν την βαριά βιομηχανία της χώρας....Στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια με αποτέλεσμα να πλουτίζουν τα Ιδιωτικά διαγνωστικά Κέντρα. Τα ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα, δεν διαθέτουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία....Ανύπαρκτη είναι και η φύλαξη στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές βίαιες επιθέσεις και τραυματισμένους Ιατρούς, Νοσηλευτών από άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Καινούργια Ιατρικά μηχανήματα πανάκριβα σκουριάζουν στα Κέντρα Υγείας παροπλισμένα λόγω έλλειψης Προσωπικού.

Η καθαριότητα των Κέντρων Υγείας ανύπαρκτη λόγω έλλειψης μπάτζετ για να συναφθούν συμβάσεις εργασίας. Καθαρίζουν οι Νοσηλευτές και οι γιατροί όσο μπορούν. Ο Ιματισμός πλένεται σε πλυντήρια που αγόρασαν με έρανο ή έφεραν από το σπίτι τους οι εργαζόμενοι (π.χ. θεσπρωτικό).
Τα Ιδιωτικά τουριστικά Ιατρεία ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στα νησιά και κάνουν χρυσές δουλειές, χρεώνοντας κατά το δοκούν αφού δεν διαθέτουν πολλά εξ’ αυτών συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.  Περνάνε από face control τους ασθενείς και ανάλογα την οικονομική τους κατάσταση, χρεώνουν υπηρεσίες υγείας. Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών ζουν ένα Γολγοθά....".


 Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες των Σποράδων, η ΠΟΕΔΗΝ, κάνει λόγο για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού Ιατρού – Νοσηλευτικού, σε Ασθενοφόρα, δεν καλύπτονται βάρδιες, ιδιωτικά Κέντρα, αναφέροντας για τα Κέντρα Υγείας των Σποράδων τα εξής:

Κ.Υ.ΣΚΙΑΘΟΥ: Μία Νοσηλεύτρια σε οργανική θέση και μία ΟΑΕΔ.  Μαία και Επισκέπτρια σε απόσταση με συνυπηρέτηση. Φεύγουν δύο Γενικοί Ιατροί και παραμένουν: Δύο Γενικοί Ιατροί και ένας Παιδίατρος, τρεις Αγροτικοί στο Κ.Υ.ΣΚΙΑΘΟΥ και μία Αγροτική στο Π.Ι. του Αεροδρομίου. Δύο Πληρώματα Ασθενοφόρων Επικουρικοί, ένας ΥΕ Τραυματιοφορέων. (κενά υπάρχουν)

Στη Σκιάθο δουλεύει ιδιωτικό κέντρο υγείας με πολλές ειδικότητες και πολλά περιστατικά καταλήγουν εκεί. Όταν το περιστατικό πρέπει να διακομισθεί το παραπέμπουν στο Κ.Υ. Σκιάθου να ολοκληρώσει τη διακομιδή..

Κ.Υ.ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Υπάρχουν τρεις Νοσηλεύτριες, άρα ακάλυπτες βάρδιες.
1 Μαία πριν τη συνταξιοδότηση.
1 Γενικός Ιατρός και 1 Παιδίατρος
3 αγροτικοί
4 πληρώματα ασθενοφόρων που καλύπτουν πολλές φορές και τη Σκιάθο..
θα μετακινηθεί ένας Γ. Ιατρός από Καλαμπάκα για το διάστημα του Καλοκαιριού

Π.Π.Ι.Αλοννήσου: 2 οπλίτες-αγροτικοί. φεύγει ο ένας + 1 νοσηλεύτρια.


Επίσης για το Κ.Υ. Σκιάθου, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ ότι "Η ανάδειξη της απουσίας ΕΚΑΒ από το νησί ανάγκασε την διοίκηση του ΕΚΑΒ να σχεδιάσουν την ίδρυση τομέα. Προκήρυξαν όμως μόνο 2 θέσεις οι οποίοι θα πάνε στο τέλος του έτους. Μέχρι τότε τις ανάγκες καλύπτουν 2 διασώστες του Κ.Υ με σύμβαση. Με πρόσκληση ενδιαφέροντος το ΕΚΑΒ αναζητεί διασώστες για να καλύψουν τις ανάγκες του καλοκαιριού. Σήμερα μένουν ακάλυπτες πολλές βάρδιες".

Για το Κ.Υ. Σκοπέλου, αναφέρει ότι υπηρετούν τέσσερις οδηγοί κι ότι υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες ανά μήνα και μεγάλος ο κίνδυνος για τα έκτακτα περιστατικά, ενώ για το Πολυδύναμο Ιατρείο Αλοννήσου ότι υπάρχει ένας οδηγός και βλέπουν ασθενοφόρο με τα κιάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου