Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Στις 7 - 8 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Βόλο


Με σύνθημα: «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!», το φετινό Φεστιβάλ αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια ΚΝΕ ανοίγει τις πύλες του στο Βόλο.


Το σύνθημα του Φεστιβάλ είναι εμπνευσμένο από το ποίημα «Καπνισμένο Τσουκάλι», που έγραψε ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, όταν ήταν εξόριστος στο Κοντοπούλι της Λήμνου.

Στο Βόλο οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν 7-8  Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου , στο δημαρχείο Βόλου. Οι εκδηλώσεις θα είναι η κορύφωση πλούσιας προφεστιβαλικής δραστηριότητας ,από τον Μάιο ,στην πόλη αλλά και σε χωριά. Η δραστηριότητα περιελάβανε τα φοιτητικά και  μαθητικά φεστιβάλ ,ομιλίες ,θερινό κινηματογράφο.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μέσα από το φεστιβάλ απευθύνουν κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης σε όλη τη νεολαία που σήμερα προβληματίζεται με όσα αντιμετωπίζει στις σπουδές, στη δουλειά στη ζωή. Στο φεστιβάλ έχει θέση κάθε νέος που δεν βολεύεται με τη ζωή που του ετοιμάζει το σύστημα, η Ε.Ε, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη
Θεατρική παράσταση «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου ,σε σκηνοθεσία Β. Μπισμπίκη
«Οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι θέσεις του Κ.Κ.Ε.» ,συζήτηση με την Κ. Παπαϊωάννου μέλος του Τμήματος Παιδείας της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε.
Συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα της πόλης
Λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη
Μεγάλη  συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη
Πολιτική ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του Π.Γ της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε και γραμματέα της Ε.Π Θεσσαλίας
Μουσικόθεατρικό αφιέρωμα  στον Κώστα Βάρναλη ,
Λαϊκό-ρεμπέτικο Γλέντι

Και τις δύο μέρες, στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Επίσης, παιδότοπος, ταβέρνα, στέκι μαθητών και φοιτητών, βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

Οι πύλες ανοίγουν και τις 2 μέρες στις 8:30 μμ.

Λίγα λόγια για την θεατρική παράσταση
«Άρης» που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη.

Είναι συνεχής η προσπάθειά μας να προβάλλουμε όλες τις μορφές τέχνης μέσα από το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή. Σε αυτή την προσπάθεια το θέατρο έχει μια ξεχωριστή θέση. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παραστάσεις όπως το θεατρικό έργο «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη και τον Τάσο Σωτηράκη στον ομώνυμο ρόλο.

Και τούτο γιατί η δεκαετία 1940-1949 αποτελεί κομβικό σημείο της 100χρονης πορείας του Κόμματός μας και ο Άρης αποτελεί σημείο αναφοράς εκείνης της δεκαετίας.

Ο Άρης, με τη ζωή και το θάνατό του, υπηρέτησε τα ιδανικά της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Επιλέγοντας τη στράτευση με το ΚΚΕ, αναδείχτηκε σε πραγματικό λαϊκό ηγέτη. Αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, γεγονός που τον οδήγησε στην διαγραφή του από το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ με αντίστοιχες αποφάσεις του έχει προχωρήσει στην πολιτική και κομματική αποκατάστασή του.

Ο Άρης είναι ένα οικείο όνομα σε κάθε λαϊκή οικογένεια της περιοχής μας. Έρχεται - όπως σημειώνει η Σοφία Αδαμίδου - «κρατώντας στα χέρια του το φανάρι εκείνο που κάποτε έδειχνε το σημείο συνάντησης όταν τα αγωνιζόμενα τμήματα είχαν αποκοπεί. Το φανάρι αυτό δεν έσβησε ποτέ. Άλλοι το βλέπουν κι άλλοι όχι. Την αλήθεια ο καθένας τη χρησιμοποιεί από τη δική του σκοπιά. Εκείνη όμως δεν αλλάζει θέση. Ο χρόνος τη δικαιώνει».

Η παράσταση, λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία όπως τονίζεται "να δυναμώσουμε αυτό το φως, να αγκαλιάσει τις νεότερες γενιές, να γίνει εφαλτήριο για να μάθουν για την ηρωική ιστορία του λαϊκού κινήματος που είναι και ιστορία των παππούδων τους, μιας και στο ψηφιδωτό της ηρωικής εποποιίας του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ, του ΔΣΕ, έχει συνεισφέρει και κάθε λαϊκό σπίτι της περιοχής μας". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου