Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΒ "Η μείωση αποδοχών και η εργατική ανασφάλεια τα σοβαρότερα ζητήματα για τους εργαζόμενους"


Το γεγονός ότι το τοπίο, στο οποίο καλείται να πορευτεί το συνδικαλιστικό κίνημα, είναι κατάμαυρο, καθώς η μείωση των αποδοχών και η εργασιακή ανασφάλεια συνιστούν τα δυο σοβαρότερα ζητήματα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό Τομέα, τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος στην  Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση των Αντιπροσώπων.

Ο Πρόεδρος, ανέφερε ότι το 21ο Συνέδριο ανοίγει τον δρόμο για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι πιο δυναμικά τον ιστορικό ρόλο που τους αναλογεί και τα Συνδικάτα πρέπει να καταστούν καθοριστικοί συνδιαμορφωτές του μέλλοντος των επόμενων γενιών και όχι κομπάρσοι, ενώ ανέφερε ότι μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα των οικονομικών και μνημονιακών αλλαγών που, επί μια ολόκληρη δεκαετία στραγγάλισαν και συνεχίζουν να στραγγαλίζουν τους εργαζόμενους και την Ελληνική Κοινωνία, "το συνδικαλιστικό κίνημα κλήθηκε (και ως ένα σημαντικό βαθμό τα κατάφερε), να σηκώσει αποκλειστικά αυτό στους ώμους του την υπόθεση της συλλογικής αντίστασης σ’ αυτή τη λαίλαπα, που δυστυχώς, και παρά τους ψευδείς  και ουτοπικούς ισχυρισμούς της Κυβέρνησης, συνεχίζεται".

Συμπλήρωσε ότι το 21ο Συνέδριο του ΕΚΒ, έχει "σημαία" του την ενότητα, αντλεί τη δύναμή του από την ενότητα και παλεύει για την ενότητα, επισημαίνοντας ότι "στοχεύει στο να αναδείξει το ΕΚΒ σε θεσμικό υπερασπιστή των δημοκρατικών αξιών, και με την πάλη του, τις κοινωνικές παρεμβάσεις του και τον φερέγγυο λόγο του, να ισχυροποιήσει όχι μόνο την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στους ταξικούς αντιπάλους (Κεφάλαιο, Κυβέρνηση, Δανειστές), αλλά και σε κάθε φασιστική έκφανση ή μόρφωμα, που, με άλλοθι την κρίση και τα δεινά των εργαζομένων, «επαγγέλλεται» έναν άλλο επικίνδυνο αντιδημοκρατικό, φασίζοντα λόγο και ρόλο. Μοναδικός εντολέας της Διοίκησής του ΕΚΒ ήταν και θα ξαναείναι η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης των εργαζόμενων".

Επίθεση ΠΑΜΕ
Ο Πρόεδρος άσκησε κριτική και στη στάση στου ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι "Δυστυχώς, εκείνοι που «πίνουν νερό στο όνομα του Συνδικαλιστικού Κινήματος» και αυτοπαρουσιάζονται ως δήθεν προστάτες των δημοκρατικών του ελευθεριών και ως τιμητές της ελευθερίας της έκφρασης, ασέλγησαν, πάνω του, με ενέργειες πρωτοφανείς και επικίνδυνες. Τα αλλεπάλληλα περιστατικά «ταξικών» τραμπουκισμών στα Εργατικά Κέντρα της Πάτρας, της Κατερίνης, καθώς και άλλες, α λά …Ρουβίκωνα, καταδρομικές επιθέσεις και αήθεις δημόσιες τοποθετήσεις, με μπροσούρες συνδικαλιστικού και κομματικού μίσους, εναντίον όσων είχαν διαφορετικό λόγο, αποδεικνύουν και προειδοποιούν για έναν επικίνδυνο κατηφορικό δρόμο, που δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, οι εργαζόμενοι, με την ανοχή τους, και την παθητικότητά τους, να αποδεχθούν και να επιτρέψουν να συνεχίζεται".

Πλαίσιο δράσης
Το νέο πλαίσιο δράσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, στοχεύει στην καλύτερη οργάνωση και την πλατύτερη ενημέρωση των εργαζόμενων και των ευρύτερων Κοινωνικών Στρωμάτων.
Όπως είπε "Στόχος μας, ένα πιο αξιόπιστο (οργανωτικά και εκτελεστικά) Σχέδιο Δράσης, που θα εξηγεί τους λόγους που οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν, επιτέλους, απ’ την αδράνεια. Ζητούμενο, η ελαχιστοποίηση των λαθών και των παραλείψεων, που κούρασαν, απογοήτευσαν και κράτησαν τον κόσμο στον καναπέ του. Πρωταρχικό μας μέλημα θέτουμε την οργανωτική διασφάλιση, από δω και μπρος, των κινητοποιήσεων, έτσι ώστε να περιορίσουμε τα φυγόκεντρα φαινόμενα, αλλά και να αφαιρέσουμε το ψευδο - επιχείρημα των Δανειστών – Βιομήχανων, ότι, δήθεν, οι απεργιακοί αγώνες έχουν εκφυλισθεί, πρόσχημα που χρησιμοποιούν ύπουλα, προκειμένου να πλήξουν το θεσμικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας και να αποδυναμώσουν το Συνδικαλιστικό Κίνημα".

Ο Γεν. Γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου στην ομιλία του, τόνισε ότι οι τακτικές του συμβιβασμού και της υποτέλειας είναι ξένες για τη ΔΑΚΕ, η οποία σ’ αυτές τις κρίσιμες εργασίες του 21ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου, καταθέτει και υπερασπίζεται ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό και αγωνιστικό Πλαίσιο Δράσης, που ξεπερνά τις διασπαστικές γραμμές και βασίζεται στην ενότητα.  Όπως είπε "Προϋπόθεση, άλλωστε, απαραίτητη, για τη σύνθεση της διαφορετικότητας των όποιων απόψεων εκφραστούν, αλλά και της πολυπόθητης ανασυγκρότησης του Συνδικαλιστικού Κινήματος, που κάποιοι αυτόκλητοι «τιμητές των αγώνων» δήθεν οραματίζονται και επιδιώκουν, αλλά, που υπογείως, κάνουν τα πάντα για να το σαμποτάρουν....Εμείς πιστεύουμε ότι κινήσεις διασπαστικές δεν ωφελούν και τις καταδικάζουμε. Οι δε αποφάσεις για μορφές πάλης αγώνα κλπ, πρέπει να παίρνονται από τα θεσμοθετημένα Όργανα του Σ.Κ.
Όπως, επίσης, δεν δεχόμαστε ότι κάποιοι είναι οι μοναδικοί εκφραστές των εργαζόμενων!
Η ενότητα είναι ευθύνη όλων μας και προϋποθέτει αντιπροσωπευτική συνύπαρξη όλων των τάσεων, σε όλα τα Όργανα του Συνδικαλιστικού Κινήματος, χωρίς αποκλεισμούς και διασπαστικές λογικές, όπως και παραπάνω αναφέραμε".

ΠΑΜΕ
Στη διακήρυξή της, η ΔΑΣ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "Σε ποιον δεν είναι γνωστό ότι  οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπερασπίζονται και δημιουργούν συνέχεια σωματεία "σφραγίδες"; Να μην αριθμήσουμε τα σωματεία σφραγίδες που υπάρχουν μόνο για την παραγωγή αντιπροσώπων, για να διαμορφώνουν τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στο εργατικό κέντρο, στις ομοσπονδίες και στην ΓΣΕΕ και όλο το επόμενο διάστημα είναι ανύπαρκτα .  Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το σωματείο των Λογιστών και την μετατροπή του σε σωματείο ΕΚ αφού σύμφωνα με το καταστατικό του μέλη του μπορούν να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε οποιοδήποτε εργοδότη. ...Το ΠΑΜΕ είναι εδώ και δίνει την μάχη με όλες τις δυνάμεις του για τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος που έχει ανάγκη η εργατική τάξη, και όχι για ένα κίνημα καθηλωμένο και προσαρμοσμένο στα θέλω του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων". 

Να σημειωθεί ότι η παράταξη της ΔΑΣ κατέθεσε και δύο ψηφίσματα για τις βάσεις του ΝΑΤΟ και την καύση σκουπιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου