Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Πλούσια δραστηριότητα του Λιμεναρχείου Βόλου


Πλούσια είναι η δραστηριότητα των υπηρεσιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου για το έτος 2018.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συμπεριλαμβανομένων και των υποταγμένων του Λιμενικών τμημάτων (Αγιοκάμπου, Τρικέρων και Αμαλιάπολης) και των Λιμενικών Φυλακίων (Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου και Στομίου), έχει έκταση αρμοδιότητας – αστυνόμευσης ακτογραμμής 388 περίπου χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται στο εύρος των νομών Μαγνησίας και Λάρισας και την αντίστοιχη θαλάσσια ζώνη λιμένα. Στην περιοχή ευθύνης του ανήκουν εκτός του εμπορικού λιμένα Βόλου διαχείρισης ΟΛΒ Α.Ε και έξι ιδιωτικές λιμενικές εγκαταστάσεις (ΛΟΥΛΗΣ-ΣΟΒΕΛ-ΑΓΕΤ ΑΛΜΥΡΟΥ-ΑΕΙΦΟΡΟΣ-ΑΓΕΤ ΑΓΡΙΑΣ-ΕΛΙΝΟΙΛ), οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξυπηρετούν ανάγκες παραγωγής, διακίνησης και αποθήκευσης προϊόντων χερσαίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων συνδεόμενων άμεσα ή έμμεσα με αυτές.

Επιπλέον, εκτός του παραλιακού μετώπου – ζώνης λιμένα Βόλου που φιλοξενεί ως τουριστικός λιμένας 220 Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφη, στην περιοχή δικαιοδοσίας του βρίσκονται και 23 ακόμη λιμένες – αλιευτικά καταφύγια όπου δραστηριοποιούνται συνολικά περίπου 782 σκάφη. Συναφώς, στην περιοχή αρμοδιότητας Κ.Λ.Βόλου και Τμημάτων του λειτουργούν τρεις ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες και δύο επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών.

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ
Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του Κ.Λ.Βόλου αποτελεί ο έλεγχος τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και της Τροχαίας κίνησης σε καθημερινή βάση, στην καθορισθείσα χερσαία ζώνη λιμένα Βόλου που επεκτείνεται σε μήκος 4,2 χλμ., στην οποία περιλαμβάνεται πλην των κτιριακών-λιμενικών εγκαταστάσεων και κοινόχρηστο μη περίφρακτο οδικό δίκτυο που ανήκει στο κεντρικό οδικό δίκτυο της πόλης του Βόλου και συνδέεται με αυτό. Επίσης έλεγχος Τροχαίας κίνησης ασκείται και στην  καθορισθείσα ΧΖΛ Αγριάς που εκτείνεται σε μήκος 4 χλμ., περιλαμβάνεται στο οδικό δίκτυο που ανήκει και συνδέεται με το επαρχιακό οδικό δίκτυο Βόλου- Αγριάς, αλλά και στην καθορισθείσα ΧΖΛ Αμαλιάπολης μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου.
Η εφαρμογή του κώδικα Οδικής κυκλοφορίας στους προαναφερθέντες χώρους από στελέχη του Λ.Σ, έχει ως αποτέλεσμα την βεβαίωση ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού παραβάσεων, κυρίως στάσης και στάθμευσης αλλά και λοιπών διατάξεων του ΚΟΚ και συναφών νομοθετημάτων (Ν.3446/06, Ν.489/79 κ.λ.π).

Παραβάσεις Τροχαίας κίνησης καθώς και ύψους προστίμων ως εξής:
1) ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΤΟΥΣ 2018: 09
2) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 77 ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018   - ΥΨΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ: 9.285€
3) ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ο.Κ.: 4.447 ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018        - ΥΨΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ: 171.570€
4) ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Ν. 3446/06: 17 ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018     - ΥΨΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ: 14.960€
Περαιτέρω ασκήθηκαν από το Γραφείο του Δημόσιου κατήγορου ποινικές διώξεις σε βαθμό πταίσματος σε οκτώ περιπτώσεις για οδήγηση ανασφάλιστου οχήματος, δύο  για παραχώρηση οδήγησης οχήματος σε άτομο που στερείται την κατά περίπτωση άδεια οδήγησης και μία  για οδήγηση οχήματος που δεν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ
Στην καθορισθείσα ζώνη λιμένα παράλληλα με τα καθήκοντα της τροχαίας αστυνόμευσης πραγματοποιούνται από στελέχη του Λ.Σ. και έλεγχοι τήρησης των διατάξεων που αφορούν τόσο το υπαίθριο εμπόριο όσο και την αγορανομία, με δεδομένο ότι το παραλιακό μέτωπο της οδού Αργοναυτών συγκεντρώνει σχετική επαγγελματική δραστηριότητα (δραστηριότητα ΚΥΕ και αδειούχων στάσιμου υπαιθρίου εμπορίου) και παράλληλα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και μονίμων κατοίκων αλλά και χώρο διεξαγωγής του συνόλου σχεδόν των εκδηλώσεων (θρησκευτικές-εορταστικές εκδηλώσεις και αγώνες κλπ) που λαμβάνουν χώρα στην πόλη του Βόλου. Ενδεικτικά για το έτος 2018 έγιναν ενενήντα δύο (92) έλεγχοι αντιμετώπισης παραεμπορίου με συνολικό αριθμό κατασχεμένων ειδών παραεμπορίου (ηλεκτρικές - ηλεκτρονικές συσκευές ήχου & εικόνας, ένδυση & υπόδηση, αξεσουάρ & λοιπά είδη): 1.710 είδη.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΛΙΜΕΝΑ-ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Επίσης για το έτος 2018 εκδόθηκαν 515 αποφάσεις ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΑ με συνολικό ύψος προστίμων 185.090 € , έντεκα (11) αποφάσεις ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με συνολικό ύψος προστίμων 17.800 € και τρεις (3) αποφάσεις ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΟΥ – ΠΑΡΑΛΙΑΣ με συνολικό ύψος προστίμων 10.800 €.
Συναφώς στην περιοχή του Βόλου υφίσταται και έντονη αλιευτική δραστηριότητα λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής του Παγασητικού κόλπου (ιδιαίτερα κλειστός με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες) και κατά συνέπεια υπάρχει αυξημένη ανάγκη αστυνόμευσης κυρίως της ερασιτεχνικής αλιείας αλλά και της επαγγελματικής αλιείας, ο στόλος της οποίας αριθμεί 483 σκάφη. Η αστυνόμευση της θαλάσσιας αλιείας έχει ως αποτέλεσμα τη βεβαίωση ικανού αριθμού παραβάσεων και συνακόλουθα της επιβολής διοικητικών προστίμων. Ενδεικτικά για το έτος 2018 εκδόθηκαν συνολικά εβδομήντα εννέα (79) ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ με συνολικό ύψος προστίμων 32.600 €.

Περαιτέρω συναφείς με τις επαγγελματικές δραστηριότητες είναι και οι αστυνομικής φύσεως άδειες που εκδόθηκαν (επαγγελματικές αλιείας, άδειες εκτέλεσης πλόων κλπ), για το έτος 2018:
1) ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ  ΑΛΙΕΑΣ ΣΚΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΩΝ:  497
2) ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΛΟΩΝ ΣΚΑΦΟΥΣ:  796
3) ΛΕΜΒΟΛΟΓΗΣΕΙΣ:  81
4) ΝΗΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2018: 25
5) ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΟΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2018: 24
6) ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΛΟΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2018: 25

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Από την Υπηρεσία μας εκδόθηκαν:
ΑΔΕΙΕΣ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ: εκδόθηκαν 277 (ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ 
       ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ – ΛΟΓΩ ΑΠΩΛΕΙΑΣ)
- ΑΔΕΙΕΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ: εκδόθηκαν 24
- ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΠΗΔΑΛΙΟΥΧΟΥ ΛΑΝΤΖΑΣ ΚΑΙ Α/Κ ΣΚΑΦΟΥΣ:   
   εκδόθηκαν 09
- ΑΔΕΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ: εκδόθηκαν 18
- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ: εκδόθηκαν 791  ΕΝΑΝΤΙ 760 ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΚΙΝΗΣΗ-ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Η πόλη του Βόλου συνδέεται ακτοπλοϊκά με τις Βόρειες Σποράδες σε καθημερινή βάση με ιδιαίτερα αυξημένη επιβατική κίνηση κατά την θερινή περίοδο με την δραστηριοποίηση τριών ναυτιλιακών εταιρειών και τεσσάρων κατά μέσο όρο πλοίων (δύο ταχύπλοα και δύο συμβατικά).
ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018:
ΚΑΤΑΠΛΟΙ ΠΛΟΙΩΝ: 752 ΕΝΑΝΤΙ 841 ΤΟ ΕΤΟΣ 2017
ΑΠΟΠΛΟΙ ΠΛΟΙΩΝ: 780 ΕΝΑΝΤΙ 861 ΤΟ ΕΤΟΣ 2017
ΔΙΑΚΙΝΗΘΕΝΤΕΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΒΟΛΟΥ: 348.664 ΕΝΑΝΤI 335.084 TO 2017
ΔΙΑΚΙΝΗΘΕΝΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΒΟΛΟΥ: 10.946 ΕΝΑΝΤI 8.805 TO 2017
ΔΙΑΚΙΝΗΘΕΝΤΑ ΙΧΕ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΒΟΛΟΥ: 42.698 ΕΝΑΝΤI 38.717 TO 2017
ΔΙΑΚΙΝΗΘΕΝΤΑ Δ/Κ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΒΟΛΟΥ: 6.015 ΕΝΑΝΤI 6.443 TO 2017
Τουριστική δραστηριότητα Κ/Ζ πλοίων:
ΚΑΤΑΠΛΟΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ 2018: 27 ΕΝΑΝΤΙ 9 ΤΟ ΕΤΟΣ 2017
ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΑΚΙΝΗΘΕΝΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ 2018: 34.817 ΕΝΑΝΤΙ 8.675 ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Σημαντικό έργο επιτελείται επίσης και στον τομέα δίωξης ναρκωτικών ουσιών από τα στελέχη του Κ.Λ.Βόλου. Ειδικότερα στο πλαίσιο της πρόληψης και καταστολής διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών η Υπηρεσία είναι στελεχωμένη με αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και συνοδό σκύλου, στελέχους του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Για το έτος 2018 συνολικά την Υπηρεσία απασχόλησαν είκοσι έξι (26) υποθέσεις δίωξης ναρκωτικών και πραγματοποιήθηκαν είκοσι οκτώ (28) συλλήψεις για παραβάσεις Ν. περί ναρκωτικών.
Στο πλαίσιο πρόληψης και καταστολής έκνομων ενεργειών έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί Κλιμάκιο Ειδικών αποστολών (ΚΕΑ), μεταξύ των οποίων εκπαιδευμένος πυροτεχνουργός και συνοδός σκύλου ανίχνευσης εκρηκτικών.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ
Από τα στελέχη του Κ.Λ.Βόλου διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι σε θέματα ασφαλείας ναυσιπλοϊας-ναυτιλιακών εγγράφων και τήρησης βιβλίων των καταπλεόντων στις λιμενικές εγκαταστάσεις περιοχής αρμοδιότητας του πλοίων υπό ελληνική και ξένη σημαία, ενώ επίσης διενεργούνται έλεγχοι και σε πλοία ξένης σημαίας στα πλαίσια MOU (Memorandum of understanding) δηλαδή του μνημονίου συνεργασίας, από πιστοποιημένο επιθεωρητή της Υπηρεσίας. Κατά τους ανωτέρω ελέγχους σε πλοία ελληνικής και ξένης σημαίας διαπιστώθηκαν κατά το έτος 2018 συνολικά είκοσι τέσσερις (24) παραβάσεις, το δε ύψος προστίμων ανήλθε στις 15.250 €.
Κατά το έτος 2018 η Υπηρεσία μας επιλήφθηκε οκτώ (8) περιστατικών Έρευνας- Διάσωσης στη θάλασσα τα οποία αφορούσαν κυρίως την περιοχή συνδρομής σε παρασυρόμενα-ακυβέρνητα Α/Κ σκάφη, αγνοούμενα άτομα, διασώσεις χειριστών θαλασσίων μέσων αναψυχής κ.λ.π.

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ - ΠΝΙΓΜΟΙ
Κατά το έτος 2018 η Υπηρεσία μας επιλήφθηκε οκτώ (8) περιπτώσεων θανάτων ανθρώπων εντός θαλάσσιου ύδατος στις θαλάσσιες περιοχές αρμοδιότητας της.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
Τέλος κατά το έτος 2018 πραγματοποιήθηκαν, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος (ΚΕΠΙΧ/Λ.Σ) εκατόν εξήντα οκτώ (168) διακομιδές ασθενών από τους λιμένες των Βορείων Σποράδων προς το λιμένα Βόλου με ιδιωτικά σκάφη, καθώς και εννέα (9) μεταφορές ασθενών με περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου