Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Αντιδράσεις για την τροποποίηση της κανονιστικής για το παζάρι του Βόλου

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, η τροποποίηση της υπ’ αριθμ.316/2017 κανονιστικής απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την οργάνωση και τις προϋποθέσεις λειτουργίας και τον καθορισμό των όρων για τη διάθεση και κατακύρωση χώρων της ετήσιας εμποροπανήγυρης του Δήμου Βόλου.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αν. Ζέρβας, αναφέρθηκε στα έσοδα του Δήμου, κάτι το οποίο δε  έπεισε τις μειοψηφίες, οι οποίες έκαναν λόγο για αναχρονιστικό θεσμό.

Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, ανέφερε ότι από πέρυσι η παράταξη είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις κι είχε πει για τον θεσμό ότι λόγω κρίσης θα έπρεπε να είναι ίδιες οι συνθήκες για όλους και επειδή τέτοιοι κανόνες δεν μπήκαν καταψήφισε το θέμα.

Ο σύμβουλος της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Τ. Δουλόπουλος έκανε λόγο για αναχρονιστικό θεσμό, προτείνοντας στη Δημοτική Αρχή να εξετάσει καλύτερα το ζήτημα, προτείνοντας μεταξύ άλλων να λαμβάνουν μέρος έμποροι του βόλου με τοπικά προϊόντα.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεολ. Διαμαντένιας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «έρχονται ξένοι έμποροι και σε ένα όργιο φοροδιαφυγής παίρνουν το χρήματα του βολιώτη επαγγελματία» ζητώντας κι αυτός από την Δ.Α. να ξαναδεί αυτό τον θεσμό που όπως είπε δεν προσφέρει και διερωτήθηκε γιατί να φεύγει το χρήμα από την πόλη.

Τέλος, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας έκανε κι αυτός με τη σειρά του λόγο για αναχρονιστικό θεσμό κι όπως είπε «Έναν χώρο που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε διαφορετικό περιβάλλον και προσανατολισμό, τον κάνουμε ένα χώρο που όταν φύγει το παζάρι μένει κρανίου τόπου. Αντιπροτείναμε στο χώρο που γίνεται το παζάρι να διδάσκεται κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά».

Η νέα κανονιστική

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Τοπικής Ανάπτυξης, η ετήσια Εμποροπανήγυρη διαρκεί επτά συναπτές ημέρες (άρθρο 38 του ν. 4497/17) και διεξάγεται μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου έως 20 Ιουλίου (θα υπάρξει ανακοίνωση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος). Προβλέπεται μία ημέρα εγκατάστασης και μία ημέρα απεγκατάστασης των εμπόρων.

Μεταξύ άλλων, τα περίπτερα της Εμποροπανήγυρης θα ανέρχονται σε 300 (από 218) συμπεριλαμβανομένων 22 θέσεων (όπως καθορίζονται στο τοπογραφικό διάγραμμα), για την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων (λουκουμάδων, χαλβάδων).

Στον ανωτέρω συνολικό αριθμό των περιπτέρων τριακοσίων 300 προβλέπονται και 12 θέσεις διαστάσεων 3Χ9 μ. για την εγκατάσταση  ψησταριών. Ο χώρος της κάθε ψησταριάς (θέση και χώρος ανάπτυξης συγκεκριμένου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο της τεχνικής υπηρεσίας) είναι αυστηρά καθορισμένος.

Χορηγούνται κατά την κρίση της Επιτροπής Εμποροπανήγυρης μέχρι 15 άδειες - θέσεις σε μικροπωλητές για την πώληση παραδοσιακών ειδών στις εισόδους της Εμποροπανήγυρης ατελώς. Ως παραδοσιακά είδη θεωρούνται το καλαμπόκι, το κάστανο, τα τυποποιημένα μαντολάτο & παστέλι, το «μαλλί της γριάς» κλπ. Για τις θέσεις κατατίθενται αιτήσεις. Οι θέσεις κατανέμονται με κλήρωση παρουσία όλων των αιτουμένων.

 Μεγαλύτερη η τιμή για το Λούνα Παρκ

Το τέλος χρήσεως του κάθε χώρου το οποίο θα καταβληθεί στο Δήμο Βόλου, ορίζεται ως εξής περίπτερα εμπορικής δραστηριότητας: 180 €, γωνιακά περίπτερα εμπορικής δραστηριότητας 200 €, περίπτερα χαλβάδων-λουκουμάδων 400 € και θέσεις ψησταριών 1.100 €.

Η τιμή εκκίνησης του Λούνα Παρκ ορίζεται στα 50.000 € (από 42.000 € που όριζε η προηγούμενη κανονιστική απόφαση). Το Δημοτικό Συμβούλιο δύναται να αναπροσαρμόζει κατ’ έτος τα τέλη χρήσεως λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες θα επιβαρύνονται και με τις δαπάνες κατασκευής των περιπτέρων.


Είδη προς πώληση
Στο χώρο της Εμποροπανήγυρης μπορούν να πωλούνται όλα τα εμπορεύματα, που κατά συνήθεια πωλούνται στις ανοικτές εμποροπανηγύρεις. Ενδεικτικά αναφέρονται: είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη προικός, είδη οικιακής χρήσης, τεχνητά & αποξηραμένα άνθη, ασημικά, φο μπιζού, βιβλία, είδη λαϊκής τέχνης, είδη δώρων, υαλικά πάσης φύσεως, είδη μπάνιου, εκκλησιαστικά είδη, CD μουσικής ή άλλου περιεχομένου, παιδικά παιχνίδια κλπ.

Διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η πώληση ειδών που προκαλούν την δημόσια αιδώ ή μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα σε μικρούς ή μεγάλους καθώς και ογκώδη εμπορεύματα που ενδεχομένως δυσκολεύουν τις μετακινήσεις μέσα στο χώρο της Εμποροπανήγυρης και γενικά προκαλούν δυσχέρεια  στους λοιπούς εμπόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου