Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Δεν κατεγράφη ρύπανση στον αέρα και στο έδαφος στην περιοχή της Ν. Δημητριάδας - Αντιδράσεις από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών


Δεν κατεγράφη ρύπανση στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος σε βαρέα μέταλλα, διοξίνες και φουράνια σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Δημαρχείο Βόλου από τους επιστήμονες κ.κ. Παν. Σίσκο, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Χημείας - Περιβάλλοντος και Απ. Σίσκο Γεωπόνο - Περιβαντολόγο.

Οι μετρήσεις έγιναν μετά από εντολή του Δήμου Βόλου και οι μετρήσεις έγιναν σε ανεξάρτητο πιστοποιημένο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων που βρέθηκαν στην παρουσίαση, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και κατηγόρησαν τον Δήμαρχο Αχ. Μπέο ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την ΑΓΕΤ.

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν στο διάστημα από 29 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου, στο λόφο της Γορίτσας, στην περιοχή του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, για έξι συνεχόμενες ημέρες και επί 24ώρου βάσεως. Αναλύθηκαν δείγματα διοξινών και φουρανίων στην ατμόσφαιρα και το έδαφος και βαρέων μετάλλων (μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό και νικέλιο) στην ατμόσφαιρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπέος, "το έκανα χωρίς να ενημερώσω κανέναν. Εάν τα αποτελέσματα ήταν τελείως διαφορετικά, θα προχωρούσαμε σε ακραίες καταστάσεις, ακόμα και στο κλείσιμο της εισόδου της πόλης. Αλλά είναι τελείως διαφορετικά".

Μάλιστα, άφησε αιχμές για τη μελέτη που παρουσίασε η Επιτροπή Πολιτών πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία καταγράφησαν υπερβάσεις και επιβαρύνσεις στο έδαφος, λέγοντας απευθυνόμενος προς τους επιστήμονες, "εάν έλαβαν τα δείγματα χρησιμοποιώντας φτυάρι και ρίχνοντας κοπριά σε μία ελιά «όπως έκαναν κάποιοι οικολόγοι, κάποιοι κοπρίτες, που έστειλαν το δείγμα στον Καναδά και έστειλαν εδώ ένα ρολό από τουαλέτα".


Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών Μ. Βαξεβανόπουλος και Στ. Λημνιός, ρώτησαν εάν γνώριζαν οι επιστήμονες πως η ΑΓΕΤ εκείνη την περίοδο έκαιγε πλαστικά με τον κ. Σίσκο να απαντά πως δεν ήταν δυνατό να το γνωρίζουν, ωστόσο όπως είπε "η λειτουργία του εργοστασίου είναι κάτι άλλο, γιατί υπάρχουν οι περιβαλλοντικοί όροι, και ελέγχονται οι εκπομπές. Εμείς διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτό δείχνει ότι το εργοστάσιο δουλεύει σωστά, δεν εκπέμπει επικίνδυνους ρύπους σε ποσότητες τέτοιες που να προκαλούν προβλήματα".

Ο κ. Λημνιός κατήγγειλε ότι ο Δήμαρχος βρίσκεται σε επαφή με το εργοστάσιο και στο σημείο αυτό προκλήθηκε ένταση κι αναστάτωση, ενώ ο κ. Βαξεβανόπουλος αναρωτήθηκε για τα βαρέα μέταλλα του εδάφους και τα φθαλικά, καθώς και στην οσμή του πλαστικού.

Ο κ. Σίσκος απάντησε ότι δεν προβλέπεται η μέτρηση φθαλικών, ενώ για τα βαρέα μέταλλα δεν έγιναν μετρήσεις στο έδαφος, καθώς δεν έχει θεσπιστεί συγκεκριμένο όριο. Ως προς τις οσμές, ο ίδιος, απάντησε πως η όχληση από την οσμή είναι διαφορετικό ζήτημα απο το κομμάτι των εκπομπών και αντιμετωπίζεται διαφορετικά. "Δεν κάναμε μετρήσεις οσμών στο έργο αυτό, γιατί δεν υπάρχουν όρια οσμών σε όλο τον κόσμο και δεν προκύπτει ότι η οσμή σχετίζεται με τη ρύπανση αυτή καθ’ αυτή" είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μπέος κατέληξε επισημαίνοντας ότι "σήμερα «ξεβρακώθηκαν» τελείως αυτοί οι  άνθρωποι που κοροϊδεύουν τον κόσμο. Δείξαμε μετρήσεις που δεν αμφισβητούνται, αλλά δε μπορούν να μας καθησυχάζουν, ωστόσο, μας δίνουν ένα δείγμα οτι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Εάν οι πολίτες θέλουν, μπορούμε να συνεχίσουμε τις μετρήσεις, εφ’ όσον το αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Το τι λένε οι μπαχαλάκηδες και κοροϊδεύουν τον κόσμο, λυπάμαι πολύ, αυτό είναι το επίπεδό τους, αυτά κάνανε τόσα χρόνια, δένονταν σε φοίνικα και αυτός ήταν ο μοναδικός τους σκοπός.  Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να ελέγξουν τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου